Mijn grootste ergernis bij reserveerders is dat er nog steeds mensen zijn die een kleurtje (of een keuringsmodel waar je misschien wel goedkope flutbekertjes mee kunt winnen op een plaatselijke keuring ) belangrijker lijken te vinden dan een karakter en de gezondheid.
Mensen die mij ook constant lastig vallen na het reserveren om te zeuren om een keuringsmodel gaan dan ook per direct van de lijst af want ik ben van mening dat je in eerste instantie van een dier moet houden en als het toevallig uitgroeit tot een prachtige rat dàn pas zou je eventueel kunnen denken aan een keuring pffffffffff.
Volgens mijn hele innerlijke overtuiging is dàt de juiste volgorde van het liefhebben van huisdieren en dàt fok ik  ,huisdieren dus en in mijn ogen is ieder ritten mooi, en op het ene val je iets meer dan op het andere en dat mag gewoon.
Maar rittens uitzoeken om je ego op te kunnen vijzelen op een keuring gaat mij gewoon te ver, ik fok als eerste op karakter want ik wil een leuke lieve rat en geen prachtige rat die verder onhandelbaar is.
Dus als ik een nestje siameesjes heb en je begint na 3 weken al te zeuren dat je de donkerste MOET hebben, gaan bij mij de alarmbellen rinkelen (en ik overdrijf nu echt niet, zulke mensen spammen je FB pagina en forum vol, dwingen en slijmen je gek met rare koosnaampjes om een ritten te krijgen ,alsof er een rattery is die in dit soort spelletjes trapt).

Waarom probeer je als je het niet met mij eens bent in dit geval in Hemelsnaam een rattery , ga toch naar een dierenwinkel of slangenvoer fokker en koop een broodfokmodel in jouw perfecte kleurtje waar je misschien snel even een bekertje mee wint voordat het dood is maar dan kun je wel weer gezellig een nieuw kleurtje kopen waar je ineens zin in hebt (of nieuwe schoenen want die had je ook net zien staan).
Dit klinkt misschien heel hard en heel erg onvriendelijk van mijn kant maar ook in de Kattery en Kennel branche vind deze walgelijke situatie plaats (zal ook wel bij nog veel meer andere sneue diersoorten zijn) , maar er staat altijd bij een nest wat er verwacht wordt en dan nòg denken sommige mensen dat ze een ander kleurtje kunnen verwachten en haken dan af als dat kleurtje of oorstand er niet bij zit (zoals dus al voorspelt staat in de verwachtingen) , dit soort mensen houd de vreselijkste vormen van broodfok fors in leven want tja, een kleurtje van het dier moet natuurlijk wel bij het interieur passen .... ............................................triest !
Kijk , iedereen heeft wel een voorkeur voor een kleurtje of uitmonstering , ook ik natuurlijk wel, maar ik reserveer niet uit een nest waar iets uit komt waar ik echt niets mee heb (zoals voor  mij dus agouti , daar heb ik persoonlijk heel weinig mee).
Want wat er bij "verwacht wordt" staat , dàt is wat er uit gaat komen , maar uit b.v. 2 zuivere Siameesjes komen nu eenmaal geen zwart wit gestippelde langhaar japanners met een velveteen krul, ik ben nog steeds God niet dus de natuur heb ik niet in de hand.
En iedereen mag zijn/haar voorkeur aangeven en na mijn eigen keuze overleg ik ook altijd met de reserveerders minstens voor 1 ritten naar eigen keuze.
Als je bang bent dat je ook een ritten krijgt dat je liever niet wil hebben (en dat wel bij de verwachtingen staat dus je hebt de kans/pech? dat dat ritten jou wordt toegewezen) ga dan alsjeblieft naar de dierenwinkel en zoek je kleurtje uit , mijn rittens zijn met tè veel liefde ,zorg en respect voor het leven grootgebracht om te moeten voldoen aan een modegril , want meestal betekend dit kleurtjesshop gedrag ook dat het diertje vaak na een jaar ineens niet leuk meer is en weg moet want "hoi we nemen nu een chihuahua".

Denk alsjeblieft na voordat je aan een dier begint , het zijn wezentjes met gevoel, hebben eerlijke onbaatzuchtige liefde in hun kleine lijfjes en kunnen niet begrijpen dat hun baasje ze ineens dumpt en achterlaat in een vreemde omgeving omdat het baasje ze zat is..........kun je dat niet bevatten zou ik een leuke roze Furby aanschaffen.

Nou , kijk eens hoe schattig ............... en je hoeft deze niet eens te verschonen en je kunt een Furby in een kast smijten als je er genoeg van hebt.
Nou , kijk eens hoe schattig ............... en je hoeft deze niet eens te verschonen en je kunt een Furby in een kast smijten als je er genoeg van hebt.