De achterpootjes worden steeds zwakker waardoor het op een bepaald moment moeilijk wordt om zichzelf te wassen, zoals de oren en de genitaliën.
Dat zijn zaken om in de gaten te houden! Omdat er op deze manier gemakkelijk infecties kunnen insluipen (denk aan blaasontsteking of oorontsteking)
Wat meer moeite met eten kan voorkomen omdat het ratje niet meer kan steunen op de achterpootjes.
In sommige gevallen kun je het proces wat vertragen/stabiliseren met een dagelijks papje van Vitamine B complex druppels (van Beaphar 10 druppels per 350gram rat, gewicht delen door 35)) en Easy mover van hangmatjesenzo (0,5ml in een spuitje)
ook omega kan helpen. (geef de olie niet te vaak of teveel, kan diarree geven)
Voor meer duidelijkheid als het niet duidelijk genoeg is, vraag gerust.

Wanneer dit nog lukt en het niet te laat stadium is, motiveer je rat om te bewegen, laat de rat op achterpootjes staan bij aanpakken van bijvoorbeeld een snoepje, maak het de rat nog niet gelijk te makkelijk met voerbakjes, als de rat nog naar boven kan, zet het voerbakje dan daar als de rat vaak beneden is, of juist andersom.
Maak fietsbewegingen met de pootjes, protesteert deze? Des te beter, want des te meer worden de pootjes gebruikt.
Laat de rat, als deze nog in vroeg stadium zit, de pootjes zoveel mogelijk gebruiken.
Lukt het je rat niet meer om te klimmen, zorg dan dat de rat makkelijk bij het voer kan en zorg ook dat deze goed kan drinken en er goed bij kan.
Eventueel kan je vetbed in je kooi leggen voor het wegglijden zodat de rat makkelijker kan bewegen.