The ratcave

De ratjes leven met z'n allen hier in de woonkamer in een aluminium kooi van 1.70 hoog - 100cm breed - 50 cm diep van Volierebouw Gelderland , dus ruimte genoeg voor gemiddeld zo'n 12-15 ratjes.
De kooi wil ik in de huiskamer omdat ik mijn meiden dicht bij mij gewoon gezellig vind .
Als er nestjes zijn dan beginnen die in een Duna als werpkooi in mijn slaapkamer zodat ik alles in de gaten kan houden en na drie weken verhuizen de kinderen en mama naar een  rittenkooi
zodat ze gewoon leren klimmen , klauteren en rennen als gekken.


Zoals je kunt zien heb ik in de kooi plexiglazen bakken gemaakt op de plateaus en die vul ik met Back2nature bodembedekking want ik vind een alu geweldig maar die naden tussen trespa en aluminium zijn echt een vreselijke vorm van luchtvervuiling in je huis en slecht voor de luchtwegen van je ratjes , wat een stank gaat er tussen zitten door de urine, vandaar dus de plexi bakken en het is zalig schoonmaken.
Ik heb vroeger Corbo in de bakken gehad en op zich vond/vind ik dat het fijnste qua geur en stof maar voor de ratjes is het wel erg hard aan de voetjes en als je op blote voeten door het huis loopt en op de korreltjes trapt die naast de kooi liggen word je ook niet echt blij als baasje en dan nog maar niet te spreken over de korreltjes die ineens in je schoenen, sokken of weet niet waar zitten en behoorlijk zeer kunnen doen haha.
Kortom: Back 2 Nature heeft veel meer voordelen , ik wil ook nog wel eens beukensnippers gebruiken want de meiden vinden het leuk om te slepen met de stukjes hout dus af en toe strijk ik over mijn hart en krijgen ze beukensnippers en ik stofzuig dan wel iedere dag een lading troep naast de kooi weg haha.
Dan worden er natuurlijk steeds andere hangmatten, buizen,loopwielen etc etc in de kooi gehangen zodat de dames zich niet gaan vervelen, ik ben persoonlijk niet zo voor de overvolle carnavalskooien waar je geen rat meer in kunt ontdekken, maar dat is ieder zijn smaak natuurlijk (alhoewel ik laatst op een facebook pagina las dat je een slechte rattery herkend aan weinig hangmatten in de kooi hahaha, okay dan ik vind het wel best en mijn meiden ook wel)  maar je zal hier nooit een kooi aantreffen waar ik geen rat meer kan zien door de overdaad aan fel gekleurde hangmatten waar ik helemaal nerveus van word, maar dat is echt persoonlijk hoor, als jij dat wel mooi vind moet je dat lekker zelf weten.
Ik zit er trouwens (ow wat een dierenbeul haha) over te denken om meer plastic in de kooi te hangen en gewoon fleece lappen te geven want als de meiden een paar keer in 2 weken tijd een hangmatbestelling van €80.00 tot op de draad slopen word ik niet blij dus.
Tja en Sputniks zijn er ook genoeg hier in huis want van alle kleuren moet je natuurlijk wel minstens 4 stuks hebben hahaha en zo gaat het van kwaad tot erger , maar als de meiden het fijn hebben heb ik het ook fijn.


de rittenkooien

De alu rittenkooien die ik jaren had zijn intussen vervangen voor 2  Zavic kooien.
Ik ben veranderd van Rittenkooien omdat ik de nieuwe gewoon op zolder kwijt kan als er geen ukkepukkies zijn en dat was met de zware alukooien niet te doen via een gammel flizotrappetje .


Voer in de Rattery
Ik ben na jaren zelf mengen nu een tijd overgestapt op Witte Molen Puur rattenvoeding en dat gemengd met Science selective om de eiwitten laag te houden voor de dames want de eiwitten zijn iets te hoog (ivbm mamatumoren etc).
Ik vul dat dan nog aan met rijstwafel, volkoren en linzenpasta, wat gezonde groentevlokken, goedkope müsli, wat cornflakes en gedroogde weegbree (voor de weerstand).
Hun bakje is iedere dag zeg maar braaf leeg op de vele groene brokjes die in het Witte molen Puur voer zitten na, die weigeren de dames te eten dus dat is dan wel weer een misser in dit voer want per kilo gooi je wel 150 gram weg op die manier en niemand van "Witte Molen" kan/wil mij vertellen wat er in deze brokjes zit die zo gehaat worden door de "allesetende" ratten (veel van mijn bevriende rattenhouders zitten met hetzelfde groene brokjes probleem helaas).
Maar ik ga nog even door op deze mix want ik vind het tot nu toe een fijn voer op de groene brokjes na.