De ratjes leven met z'n allen hier in de woonkamer in een aluminium kooi van 1.70 hoog - 100cm breed - 50 cm diep van Volierebouw Gelderland , dus ruimte genoeg voor gemiddeld zo'n 12-15 ratjes.
De kooi wil ik in de huiskamer omdat ik mijn meiden dicht bij mij gewoon gezellig vind .
Als er nestjes zijn dan beginnen die in een Duna als werpkooi in mijn slaapkamer zodat ik alles in de gaten kan houden en na drie weken verhuizen de kinderen en mama naar een  rittenkooi
zodat ze gewoon leren klimmen , klauteren en rennen als gekken.


Zoals je kunt zien heb ik in de kooi plexiglazen bakken gemaakt op de plateaus en die vul ik met Back2nature bodembedekking want ik vind een alu geweldig maar die naden tussen trespa en aluminium zijn echt een vreselijke vorm van luchtvervuiling in je huis en slecht voor de luchtwegen van je ratjes , wat een stank gaat er tussen zitten door de urine, vandaar dus de plexi bakken en het is zalig schoonmaken.
Ik heb vroeger Corbo in de bakken gehad en op zich vond/vind ik dat het fijnste qua geur en stof maar voor de ratjes is het wel erg hard aan de voetjes en als je op blote voeten door het huis loopt en op de korreltjes trapt die naast de kooi liggen word je ook niet echt blij als baasje en dan nog maar niet te spreken over de korreltjes die ineens in je schoenen, sokken of weet niet waar zitten en behoorlijk zeer kunnen doen haha.
Kortom: Back 2 Nature heeft veel meer voordelen (zie de B2N pagina op deze site), ik wil ook nog wel eens beukensnippers gebruiken want de meiden vinden het leuk om te slepen met de stukjes hout dus af en toe strijk ik over mijn hart en krijgen ze beukensnippers en ik stofzuig dan wel iedere dag een lading troep naast de kooi weg haha.
Dan worden er natuurlijk steeds andere hangmatten, buizen,loopwielen etc etc in de kooi gehangen zodat de dames zich niet gaan vervelen, ik ben persoonlijk niet zo voor de overvolle carnavalskooien waar je geen rat meer in kunt ontdekken, maar dat is ieder zijn smaak natuurlijk (alhoewel ik laatst op een facebook pagina las dat je een slechte rattery herkend aan weinig hangmatten in de kooi hahaha, okay dan ik vind het wel best en mijn meiden ook wel)  maar je zal hier nooit een kooi aantreffen waar ik geen rat meer kan zien door de overdaad aan fel gekleurde hangmatten waar ik helemaal nerveus van wordt maar dat is echt persoonlijk hoor, als jij dat wel mooi vind moet je dat lekker zelf weten.
Ik zit er trouwens (ow wat een dierenbeul haha) over te denken om meer plastic in de kooi te hangen en gewoon fleece lappen te geven want als de meiden een paar keer in 2 weken tijd een hangmatbestelling van €80.00 tot op de draad slopen word ik niet blij dus.
Tja en Sputniks zijn er ook genoeg hier in huis want van alle kleuren moet je natuurlijk wel minstens 4 stuks hebben hahaha en zo gaat het van kwaad tot erger , maar als de meiden het fijn hebben heb ik het ook fijn, alleen het slopen moet nu gewoon gedaan zijn en klaar.


de rittenkooien

De alu rittenkooien die ik jaren had zijn intussen vervangen voor 2  Zavic kooien.
Ik ben veranderd van Rittenkooien omdat ik de nieuwe gewoon op zolder kwijt kan als er geen ukkepukkies zijn en dat was met de zware alukooien niet te doen via een gammel flizotrappetje .


Voer in de Rattery
Ingrediënten:

Gerstvlokken, paddy, maisvlokken, gierst, boekweit, gepofte rijst, volkoren pasta, erwtenvlokken, haver, tarwevlokken, quinoa, speltvlokken, linzen, gepofte tarwe, hennepzaden, beetje lijnzaad, spliterwten, wortel, pompoenzaden, mariadistelzaden, fenegriek, kokos, banaan, rode biet, spinazie, broccoli, prei, appel, papaya, ananas, komkommer, pompoen, courgette, smalle weegbree, paardenbloem, brandnetel, weideklaver, veldbonen vlokken, pastinaak, peterselie en op 12 kilo van deze mix 4 kilo science selective .

Ik heb het nog aangevuld met :  Wat pinda's- Knoflookvlokken-  Bijenpollen- Echinacea-Luzerne brokjes-  tuinbonen en een verdwaalde hazelnoot omdat ik dat nog had liggen allemaal.