Wanneer met introductie beginnen:

Het best kun je ’s morgens de introductie plaats laten vinden, ratten zijn dan het minst actief en zal de kans op een heftige introductie dus niet zo groot zijn. Trek voor een introductie altijd een aantal uren uit, afhankelijk van de bestaande groep kun je de introductie op verschillende manieren aanpakken.


Methode 1: normale rattengroep
In negen van de tien gevallen kun je deze introductie gebruiken, bij ratten die erg dominant reageren en slecht nieuwe ratjes accepteren kun je het best methode 2: moeilijke rattengroep volgen. Maar nu eerst de introductie bij een normale rattengroep:
Haal de kooi helemaal leeg en maak hem grondig schoon. Richt de kooi opnieuw in, het is verstandig om de eerste dagen geen huisjes en dergelijke te plaatsen omdat de bestaande groep hier territoriaal over kan reageren. 

Zorg ervoor dat er op meerdere plekken drinkflessen hangen en voer ligt, zodat de nieuweling(en) niet het risico loopt er niet bij te mogen.
Laat de ratten buiten de kooi kennismaken op neutraal terrein, hier kun je bijvoorbeeld een vervoersbakje, Duna, de badkuip of douche, gang of bed voor gebruiken , bij mij zitten ze gewoon de hele dag in een Duna terwijl ik de kooi sop en zijn ze aan het modderen dan mogen ze de nacht en de volgende dag en nacht gewoon in de Duna doorbrengen want van etteren houd deze rattenvader niet hahaha.

Zet eerst het nieuwe ratje in de ruimte en plaats dan één voor één de ratten erbij, je kunt beginnen van de makkelijkste tot de moeilijkste of andersom.

Als het goed gaat met de ene rat kan de volgende bij de groep erbij tot iedereen in dezelfde ruimte zit. Houd wel altijd een houten lepel of plantenspuit bij de hand zodat je gelijk in kan grijpen als het mis gaat.

Als je de ratjes kennis laat maken in een kooi dan kun je ze, voorzien van voedsel en water, hier een aantal uurtjes in laten zitten zodat ze aan elkaar gewend raken.
Het kan zijn dat de ratten allemaal hun eigen plan trekken en dat ze elkaar en vooral de nieuweling(en) links laten liggen.

Zijn ze wel in elkaar geïnteresseerd dan wordt de nieuweling uitgebreid besnuffeld en gepoetst.

Ook komt het voor dat de nieuweling(en) op de rug worden gegooid, dit kan zijn om ze beter te besnuffelen of om dominantie / onderdanigheid aan te geven.

De nieuweling(en) is op zo’n moment erg onder de indruk en kan dan doodstil blijven liggen of zitten, er is dan niets ergs aan de hand.

Mocht het ritten omhoog komen dan kan het zijn dat het allemaal weer van voren af aan begint.

Hoe eng het ook lijkt: zolang er geen echt bloed vloeit is het goed, rittens piepen/krijsen  vaak terwijl er niet zoveel aan de hand is.
Als dit goed is verlopen kun je de ratten in hun verblijf zetten, begin altijd met de nieuwe rat en laat deze eerst de kooi verkennen.

Zet dan één voor één de andere ratten erbij, van gemakkelijk tot moeilijk of andersom.

Eventueel kun je allerlei lekkere hapjes in de kooi leggen zodat de aandacht van de nieuweling(en) wordt weggehaald.

Het komt voor dat de nieuweling(en) ook in de kooi nog flink worden besnuffeld en dat de ratten wat dominanter reageren, dit lost zichzelf wel weer op maar kan wel eens een tijdje donderen in de kooi.

Het is voor alle ratten zowel de bestaande groep en de nieuweling(en) nog erg wennen om de kooi met elkaar te delen.

De rangen worden opnieuw vastgesteld, daardoor kan het zijn dat de groep een aantal dagen uit zijn doen is, bijvoorbeeld dat ratten die altijd samen slapen ineens alleen liggen, ook dit lost zich vanzelf allemaal op.

Methode 2: moeilijke rattengroep
Deze introductie kun je gebruiken voor een groep die moeilijk andere ratten accepteert, een rat die alleen geleefd heeft introduceren aan een groep en om twee ratten die alleen geleefd hebben samen een groep te laten vormen.

Hoewel het vaak wat meer werk is om een rat die alleen geleefd heeft te introduceren is het wel heel erg dankbaar werk!

Zodra de rat gewend is zal hij zich meer als een rat gedragen en veel gelukkiger zijn.

Bij deze methode is het belangrijk dat je de ratten langzaam aan elkaar laat wennen, hierbij is de kans dat ze elkaar accepteren groter en de kans op stress wordt door een langzame kennismaking verkleind.
Laat de ratten aan elkaar wennen zoals bij methode 2 normale rattengroep, mocht dat goed gaan dan kun je methode 2 normale rattengroep blijven volgen.
Gaan de ratten op neutraal terrein dominant gedrag vertonen of vechten ze met elkaar, zet ze dan in aparte kooien en laat ze een nacht afkoelen.

Als je al een bestaande groep hebt dan kun je die natuurlijk samen terug in hun eigen kooi zetten. Probeer het de volgende dag (ochtend) opnieuw door ze kort met elkaar te laten spelen op neutraal terrein en bouw dit elke dag uit tot ze een geruime tijd (bijvoorbeeld 1 – 2 uur) met elkaar samen zitten.
Het kan zijn dat er een aantal dagen overheen gaan voor de ratten elkaar enigszins gaan accepteren, je kan dit wat versnellen door elke dag speeltjes of bodembedekking tussen de verschillende kooien uit te wisselen zodat ze elkaars geur ook ruiken als ze niet samen zijn.
Zet ze daarna samen in een logeerkooi / Duna met water en voer zodat ze in een kleine ruimte aan elkaar kunnen wennen.

Dan kun je de kooi grondig schoonmaken en deze opnieuw inruimen zonder huisjes en al teveel verstop plekjes.

Extra tips bij introductie :
Je kunt bij al je ratten eventueel een druppeltje vanille-essence (verkrijgbaar bij de supermarkt) in de nek druppelen (ik heb het zelf nog nooit anders gedaan) .

De ratten hebben dan allemaal dezelfde geur en in de meeste gevallen accepteren ze elkaar dan sneller.
Als je de ratten tijdelijk in verschillende kooien hebt zitten, zet deze dan ver genoeg uit elkaar.

Als de kooien dicht tegen elkaar staan kan het zijn dat er door de tralies heen ruzie gemaakt wordt.

Dit zorgt voor stress en frustratie bij de ratten wat ervoor kan zorgen dat de introductie langer duurt.
Ook is het verstandig om telkens je handen te wassen als je met verschillende kooien werkt.

Het kan namelijk zijn dat de geur van de vreemde rat aan de handen blijft zitten, een misverstand zit in een klein hoekje en kan af en toe lijden tot een beet in de vinger omdat die voor de vreemde rat wordt aangezien.
Wordt de nieuweling door meerdere ratten uit de bestaande groep te hard aangepakt, zet de nieuweling dan een nacht apart en probeer het de volgende ochtend weer.
Wordt de nieuweling door één of twee ratten uit de bestaande groep te hard aangepakt, laat de nieuweling dan in de groep en zet de druktemakers een nacht apart.

De nieuweling neemt dan de geuren van de groep over en wordt opgenomen, vaak legt de druktemaker (zeker nadat de nacht alleen is doorgebracht) zich hier vrij snel bij neer.