Benji mijn allereerste "slangenvoer" ratje en 3 jaar en 2 maanden geworden
Benji mijn allereerste "slangenvoer" ratje en 3 jaar en 2 maanden geworden

Tja wat zijn mijn ideeën voor mijn rattery...?
Het verleden heeft mij geleerd dat je kunt dromen, onderbouwen enz enz en dan nòg gaat het linksaf als je rechtsaf bedacht had.
Het begon al met mijn eerste nest waar ik toch echt siam op siam had en waar in het nest een stel Japanner en bonte Siampies zaten en ik helemaal in paniek haha.
Gelukkig is dat allemaal goed gekomen en waren de latere nesten precies zoals genetisch was uitgerekend
en kwamen we er na alles nog eens te overlopen achter dat er ver weg in de voorouders van het A-nest een Japje zat dus de Japannertjes waren gewoon te verklaren.

Maar wat wil ik zelf nu werkelijk......

Ik vind nog steeds Siamees, Marter , Burmees (de hele c-locus) en soms Bles het allermooiste , Marter zie je ineens nog maar weinig dus een goede Marter dekman is voor mij moeilijk te vinden .
Mijn persoonlijke voorkeur gaat verder ook uit naar Dumbo en Rex maar ik zal meestal wel kijken of het mogelijk is om èèn van de ouders gewoon-oor te laten zijn zodat beiden in het nest voorkomen.
Maar ik ga echt 100% voor mijn eigen smaak en mijn eigen combi-keuzes omdat ik tòch voornamelijk nestjes fok om mijn eigen kooi te bevolken met ratjes die ik zelf leuk vind, dus heb je niets met mijn voorkeuren , smaak en fokideeën , moet je ook gewoon naar een andere rattery gaan, ieder zijn eigen ding en laat iedereen gewoon in zijn/haar waarde dan genieten we allemaal het meest van deze ontzettend leuke diertjes, toch?.

( Ik probeer dus vaak wel een stamboom uit te zoeken , maar persoonlijk hoef ik geen 10 generaties ouders te kennen  want wat heb je aan zo veel voorouders? , 1 slecht dingetje ertussen en je hebt een zwak nest (mijn ex slangenvoer ratjes zijn hier ouder geworden dan de meeste rattery ratten van verschillende rattery's ,dus wat is het nut van het uitzoeken van zòveel generaties vraag ik mij dan oprecht af?).
Als ik 2 tot 4 voorouders ken of de toekomstige dekman zonder lange stamboom en de nestgenoten hebben al gezond een mooie leeftijd bereikt en ik er een goed gevoel over heb vind ik het helemaal goed en zet ik zo'n rat gewoon in als het in mijn lijn van ideeën past en daar zal ik niet geheimzinnig over doen .
Ik heb trouwens zo veel stamboomvervalsingen onder ogen gekregen dat ik veel stambomen niet meer serieus kan nemen helaas (b.v. dierenwinkel en slangenbakratten kwamen ineens van een Oostenrijkse niet bestaande rattery Maran , maar laat ik daar maar over zwijgen verder omdat ik oprecht niet tegen dierenzwendel kan).
Maar dan komen we natuurlijk ook bij het contractjes gedrag van vele ratteries, dan krijg je bij de koop van een ritten een contract waarin staat dat je niet mag fokken met de door hun gefokte rat.................. die contracten zijn helemaal niet geldig want volgens de Europese wetgeving is een dier kopen helaas exact hetzelfde als een tafel kopen en is het dier dus gewoon een ding en dus jouw eigendom , de intentie van de contract mensen is absoluut goed maar het heeft gewoon geen enkel nut op dit moment.
Ik vertrouw er gewoon op dat mijn reserveerders niet gaan fokken met een ratje dat weg is gegaan als huisdiertje (anders was zij of hij gewoon hier gebleven , bij mijn dependance of naar een andere bevriende rattery gegaan).

Maar hopelijk is iedereen gewoon verstandig om geen nesten te doen met de huisdiertjes en gewoon geniet van superdiertjes.
Zodra de wetgeving veranderd ga ik absoluut ook voor de wet geldige contracten meegeven maar voor nu doe ik aan deze onzin niet mee omdat het op dit moment wettelijk nog nergens op slaat en ik eigenlijk op mijn eigen gevoel naar mijn reserveerders toe vertrouw tot het tegendeel bewezen is.

Maar terug naar het onderwerp, we kunnen wel allemaal proberen om ratten 5 jaar te laten worden maar de werkelijkheid is en blijft dat 70% rond de 24 maanden gewoon sterft en dan vaak nog iets eerder helaas en zeker vrouwtjes omdat daar tòch nog vaak mamatumoren opduiken  (en dat is het gemiddelde van iedere rattery als je de gemiddelde leeftijden uitrekent , soms ouder/soms jonger ).
Ik ben wat dat betreft heel realistisch geworden in de loop der jaren, maar een lijn met veel tumoren (meer dan twee uit 1 nest binnen het jaar) , chronische luchtweg-problemen etc wordt hier wel uitgesloten van de fok .
Maar kun je niet omgaan met een kort leven van een huisdier raad ik absoluut geen ratjes aan, ze worden echt geen 6 jaar of zo (schijnt vroeger wel zo te zijn geweest volgens sommige enthousiaste verhalen van mensen op Facebook , maar ik geloof er geen bal van zonder bewijs) en ik ga daar ook niet over liegen of roepen dat uit mijn nesten alles 3 jaar oud wordt wat ik jammer genoeg bij sommige ratteries wel vaak zie staan op Fora en FB paginaatjes die ineens de grond uitschieten .
Mensen die om rittens komen zien de moeder altijd omdat de meiden in mijn huiskamer wonen gewoon  en in wat voor conditie ze zijn en hoe ze verzorgt worden, dus geen geheime afgesloten kamertjes hier, de reserveerder heeft recht om te zien waar hun huisdiertjes vandaan komen in mijn ogen.

Maar dat is wel meteen de reden waarom ik nooit in het groot zal gaan fokken, 2/3  nesten per jaar is mij meer dan genoeg en ik wil toch wel een stuk of 2/5 ukkies zelf houden steeds en vol is vol want aan ratjes verzamelen doe ik niet hier omdat ik dàt nu juist bij vele fokkers mis heb zien gaan ,wat moet ik in hemelsnaam met 60 of meer ratten in mijn huis , de ongezonde lucht alleen al die ik bij verschillende ratteries heb geroken toen ik net begon, bah om te kotsen dat is voor mens en dier ongezond.
Even een tipje, als je bij een rattery komt om rittens te halen en je kunt zelf al bijna niet ademen van de stank daar, draai je om en koop daar geen rittens want een rattery hoort niet te stinken ,stank betekend slechte verzorging en vaak ellende aan dierenartskosten voor het nieuwe baasje ivbm luchtweginfecties opgelopen als ritten op gore bodembedekking !
Bovendien vind ik zelf zo veel nesten helemaal niet leuk ,ik wil gewoon oprecht genieten van de ukkies en als ik dan alweer druk ben met een nieuw nest is er voor mij eigenlijk niets meer aan want mijn leven bestaat natuurlijk niet alleen uit ratjes en als ik moeite moet gaan doen om mijn tijd te verdelen tussen mijn dagelijkse bezigheden en de ratten ,is de lol er snel af omdat dat een mens (lees "mij") gewoon boven het hoofd groeit dan.
En daar komt bij dat ik persoonlijk van mening ben dat als een rattery iedere maand een lading verse "waar" heeft  ook een groot waarschuwingsteken is dat we hier toch echt richting broodfok gaan, maar dat is MIJN persoonlijke mening en iedereen moet dat zelf weten , maar mijn dieren blijven hier tot hun (hopelijk natuurlijke) dood en ook gewoon in de huiskamer want het zijn mijn huisdieren .
Tegenwoordig MOET een rattery een diploma van vakbekwaamheid hebben als je meer dan 4 nesten fokt (ik val daar met mijn gemiddeld 2 nesten per jaar buiten) dus dat diploma kun je vragen aan de fokker en er zijn rattery's die op hun website hebben staan dat ze een cursus hebben gevolgd in genetica etc , maar dat blijkt dan een buurthuis hobbyclubcursus te zijn geweest en is NIET geldig als diploma vakbekwaamheid , pas op voor dit soort mooie woorden !.

Maar misschien heb ik wel gemakkelijk praten want ik ben in de luxe positie dat ik helemaal niets hoef en wil verdienen aan deze hobby , ik zorg voor nestjes puur uit idealisme en niet om geld te verdienen.
Ik blijf er bij dat ik gewoon voor mijn eigen kooi bevolking fok en dat wat er niet hier blijft wonen mag naar nieuwe baasjes.
En àls er al eens iets aan centjes over blijft aan de nesten dan gaat dat ook in een spaarpot voor eventuele DA kosten of er worden andere dingen zoals hangmatten van gekocht voor de ratten (het is hun geld uiteindelijk en zo denk ik er oprecht over ).


Eigenlijk weet ik verder even niets te schrijven over de toekomst van de rattery (en hele lappen tekst worden tòch niet gelezen leert de ervaring en dit is al weer zo een eindeloze lap tekst )
Er werd mij ooit door een vrouw van zwaar middelbare leeftijd die zichzelf "elfje" noemde (juist ja haha) op een forum verweten dat als ik zoveel tekst schreef dat ik vast wel iets probeer te verdoezelen en dat terwijl deze de lappen tekst juist zijn omdat ik 100% open ben met alles, maar nee zelfs dàt mag niet want natuurlijk is het nòòit goed haha.
Ach ja, je raakt er aan gewent aan al dat vreemde commentaar dat nergens op slaat en dan lach je er maar om omdat mijn reserveerders wel beter weten gelukkig.
Verder laat ik iedere fokker in zijn/haar waarde ook al zijn we het qua fokken niet met elkaar eens we kunnen best vrienden zijn,  ik doe uiteindelijk ook precies dat waar ik mij goed bij voel en iedereen zijn/haar eigen ideeën is mijn motto.

Maar verdere vragen ? ,...........................er is een contactformulier zou ik zo zeggen.