16 april 2021


20 februari:

Er zijn 3 nieuwe ukkies komen wonen in de rattery:

1.  HOPE klein siameesje

2. DUTCHESS een mismarked Japje met bles die hoogstwaarschijnlijk ook in juli gekoppeld gaat         worden puur om haar schoonheid en karakter.

3. SALEM een kleine fuzz als naakt vriendinnetje voor mijn andere naakie Pippa, ik ga absoluut niet fokken met naakt maar ik vind het zelf schattig en heb in de groep bij de grote meiden geen problemen gemerkt qua huid etc dus Salem is er gewoon voor mijzelf.
Hallo allemaal.
Eerst en vooral iedereen een mooi en vooral een gezond 2021.
Voor ons is het begin niet zo lekker , 1e kerstdag werden wij ziek en 2 dagen later werden we positief getest op Covid 🙁 .
Dit kan wel dus zomaar een tijd duren wat inhoud dat er geen dekkingen zijn 17 januari (ieder nadenkend mens snapt dat we de Covid niet gaan verspreiden natuurlijk ) en we een paar maanden rust moeten nemen en hopelijk gewoon genezen.
Maar mensen wees allemaal voorzichtig want dit voelt absoluut niet als een normaal griepje maar een bomaanslag op je lichaam.
Ik snap trouwens niet wat we nog voorzichtiger hadden konden doen want vanaf maart hebben we alles gedaan met mondkapjes, handgel, handschoenen en meer van die onzin .
De mevr van de GGD zei dat als je boodschappen doet en er hoest iemand dat dat gewoon door het mondkapje gaat en vergeet niet de spray om je karretje te ontsmetten die word door honderden mensen in de handen genomen en heb je pech dan heb je pech................ en wij maar braaf kapjes op en zo en bedankt zijn ze !.
Maar ja we kunnen wel mekkeren,beter worden is belangrijker nu.
Peter is doodmoe , koorts bij vlagen en lust veel niet meer, ikzelf ben doodmoe en ben kortademig zoals je geen lucht hebt op het hoogtepunt van een fikse verkoudheid en veel hoofdpijn.
Ik hou jullie allemaal op de hoogte..............stay safe ❤
Riezz
_
3 januari
Intussen is Peter opgenomen met longontsteking in het ziekenhuis dus dat is allemaal nòg minder.
Hij krijgt veel zuurstof toegediend en we hebben alleen met whatsapp contact want ik mag er niet bij en moet het alleen in isolatie thuis zien te redden.
Wat een situatie dit..........

--
20 januari:
Nou Peter is gelukkig weer thuis na 2 weken ziekenhuisopname, alles gaat redelijk.
We zijn vreselijk moe en aanverwante klachten en die kunnen maanden aanhouden volgens de artsen dus ik vermoed dat een nest bij mij pas in juli of zo zal zijn want ik moet er echt niet aan denken dat ik nu voor rittens moet zorgen.
Corona is een aanslag op je lijf en ik gun het niemand, ik dacht ach ik krijg het niet , ben gezond en ik ben voorzichtig , maar klabam ineens lig je totalloss in je bed en je partner in het ziekenhuis.

Alles komt wel weer goed , het gaat alleen nog even duren...................  .


8 december heb ik de intro gedaan met de 3 nieuwe meisjes, qua maat en zeker qua leeftijd werd het tijd.
Omdat ik natuurlijk nu een nakie erbij heb vond ik het een beetje griezelig allemaal want jee wat lees je een horrorverhalen op internet *moet ik ook niet lezen na de ervaring van ik denk wel 40 intro's intussen, maar ja) , ik heb ze in een hele kleine Duna gedaan een paar uur met vanille in hun nek en na een uur of zo lagen ze al op een hoopje en het nakie gewoon tussen dikbillen in alsof ze er altijd bij heeft gehoord.
Ik druk met de kooi soppen natuurlijk en 'smiddags de meiden in een grotere Duna gedaan om te kijken of er dan nog steeds niets aan de hand zou zijn .
Eigenlijk bleef alles vrij rustig en vooral het nakie werd meteen door de groep opgenomen van "Jij hoort erbij hoor meid" , had ik dus niet verwacht maar gelukkig dus haha.
Ze hebben een nachtje in de Duna doorgebracht en het enige dat er 'smorgens mis was is dat Chanel een fikse snee in haar lies had , verder geen bloed of een bange Chanel dus ik denk dat ze in de deksel klom en eruit is getrokken op een hardhandige manier, wond ingesmeerd een paar keer per dag en na 2 dagen was het genezen.
Ik heb de meiden in een halve Alu gedaan en tjonge tjonge wat een drukte en wat zijn sputniks spannend hahaha, daar kan ik dus uren naar kijken.
Na twee dagen de hele kooi gegeven en er is gewoon niet 1 piepje geweest , het slaapt samen, het eet samen etc etc .
Ik dacht door alle horrorverhalen ojee een nakie is gehandicapt en die gaan ze niet snappen dus dat gaat wat worden, maar die meid is als eerste in de groep opgenomen en mag bij de Alfa gewoon het eten uit de bek halen , dus daar ben ik wel heel blij om.
Ik heb trouwens nog steeds geen spijt dat ik het fuzzje mee heb genomen want wat is ze leuk, vreselijk blij en lief (alleen niet moeders mooiste. alhoewel ik haar beeldschoon vind, maar dat vind iedereen van zijn eigen kinderen hahahaha) maar GEEN FOKVROUW dus! , bij mij hoeft dus niemand te vragen of ik naakt heb in mijn nestjes want ik fok er absoluut niet mee.
Nou intro geslaagd en nu is het wel weer even rust qua ukkies hier in de rattery .


Mijn levensechte kaashuizen begint ook eindelijk vorm te krijgen na veel gevloek , vliegende boren, troep door de tuin en ga zo maar door.
Maar ik denk dat het geweldige huizen worden in de kooi (gewicht valt gelukkig mee dus er kunnen wel een paar ratten in), de gaatjes moeten alleen iets groter waar de haken in hangen want ik vind ijzeren ringen toch iets veiliger dan tiewraps.
Maar ik zeg................... helemaal leuk (zal mij benieuwen hoeveel ratteries dit ineens ook gaan doen net zoals de vliegenmandjes die ik in de kooi had 12 jaren geleden en daarna had iedereen die dingen hahaha.


21 november 2020.
Nou, zoals iedereen weet ben ik dol op albino (en meerdere lichte kleuren/tekeningen) en mijn maatje   Kevin had toevallig 2 albino rittens uit zwarte silvermaine ouders dus dan gaat Riezz even kijken ...................moet ik dus eigenlijk nooit doen hahahahaha.
Bij de ukkies zat ook een fuzz ratje en alhoewel ik daar dus gewoonlijk echt niets van moest weten keek dit hummeltje mij aan en boembadieboem zwaar en dan ook zwaar in love.
Kevin zag dat en heeft haar als kadootje meegegeven onder het mom van bij jou zit ze goed, nu ben ik heel benieuwd hoe ze het zal doen in de harige meiden groep , laten we hopen dat ze elkaar een beetje begrijpen en zo ja dan denk ik dat ik altijd wel een fuzzie in de kooi wil want wat vind ik het schattig en zo een lieve vrolijke oliebol (wat kan een mens veranderen door de ogen van zo'n ukkie).
Tja dus nu drie ukkies erbij hier en dan in februari 2 nesten als de natuur meewerkt dus het wordt een drukke kleuterklas hier .
Maar werd ook tijd voor spelerij in de kooi want de oudere dames kunnen beter geraniums kopen om daar achter te gaan zitten, wat een slapende luiwammesen hahaha
Maar in ieder geval welkom Chanel - Loulou en Pippa


En dan word je ineens verliefd op een naaktmodel dat bij twee albinootjes in de kooi zat, dus nu woont PIPPA bij mij en hopelijk houd ze zich staande bij de harige meiden
En dan word je ineens verliefd op een naaktmodel dat bij twee albinootjes in de kooi zat, dus nu woont PIPPA bij mij en hopelijk houd ze zich staande bij de harige meiden

20 sept:
Hallo allemaal,
Nou we zijn alweer een paar maanden verder in het coronagedoe en ik hoop dat iedereen gezond is gebleven. Intussen zijn er drie zussen ukkepukkies komen wonen hier , een Himi/Siam stel (Tjap & Tjoy) en een Marter japannertje met spotje (Shiva) alledrie geboren op 17 juli 2020.
Ze zijn helemaal geweldig en ik ben dan ook echt blij met deze rakkers in de kooi want er moest echt wat leven bij komen hoor en geloof me, leven maakt het hahaha.16 februari: Storm buiten en dan ga je maar wat klooien met je camera en een paar stukken hout dat niet te gebruiken was in de kooi en weten jullie wat?, ik vind het leuk dus ik denk dat de rest er ook aan moet geloven hahahaha


9 februari 2020.
Ik heb 7 febr de intro gedaan en helaas ging dat voor het eerst sinds jaren helemaal niet zo snel als gewenst.
Lillith is na de bevalling helemaal lief en zachtaardig naar mensen geworden maar tegen haar eigen kinderen is ze ineens een Game of Thrones draak geworden zoals ik nog nooit heb meegemaakt.
Dus de nacht van 7 op 8 febr heb ik haar maar apart gezet en de volgende dag weer terug in de groep en haar ingesmeerd met wat ritten keutels zodat de geur goed op haar lijf zat.
Verder las ik iets over Bach Rescue druppels zonder alcohol tegen stress situaties bij dieren en kinderen , dus hop die heb ik maar gehaald en door het drinkwater gedaan en Lillith een verdund druppie meteen in haar bekkie.
Nou , na 10 minuten was ze wel heel erg relaxed dat ik dacht dat ze stoned was, maar nee ze was gewoon op haar gemakkie en de ukken konden bij haar liggen etc etc.
Ze hebben de halve alu en geen grote hangmat meer waar ze zich in kunnen verstoppen want dat was ook een dingetje denk ik , nee 2 sputniks en 1 kleine hangmat dus steeds confronteren met elkaar .
Gisteravond dacht ik, wat doe ik..... samen of Lillith weer apart, maar ze waren op enkele aanvaringen na eigenlijk wel rustig en er is geen bloed gevloeid dus ik heb ze vannacht bij elkaar gelaten met bibberend hart, maar een kèèr moeten ze er toch aan geloven.
Vanmorgen kwam ik beneden en wat schertst mijn verbazing , Lillith lag in de enige kleine hangmat die er nog in hangt met alle ukken om zich heen , intro gaat dus eindelijk rustig nu en ik denk dat we het ergste nu wel gehad hebben anders was er wel wat bloed geweest of zo.
De rest van de grote meiden hebben de ukken gewoon geaccepteerd alsof ze er altijd al waren dus daar heb ik geen zorg van gelukkig.


Wat wel verdrietig was is dat tijdens de intro in de Duna ik zag dat Heloïse op haar zij viel en niet meer recht kwam, ze was al lang langzaam met eten en gewoon raar en ook benauwd wat zelfs met stomen en AB niet over ging, maar dit was wel effe raar.
Ik heb Peter met haar naar de DA gestuurd zodat ik bij de ukken en de intro kon blijven en hij kwam dus thuis zonder Heloïse .
Geen MOO wat je verwacht bij een scheef hoofd en omvallen maar de DA dacht meteen aan een hypofyse tumor en tja dat kan zo maar met anderhalf jaar gebeuren.
Nu denk ik , jeetje had ze allang hoofdpijn misschien en ging ze daarom niet zo lekker? , maar ja dat is de koe in haar kont kijken en achteraf gepraat.
Mijn mooie Heloïse is niet meer en hopelijk heeft ze niet al te veel pijn gehad, maar dit verklaard misschien wel het gedrag van Lillith ook een beetje, die lagen altijd samen en Heloïse was eigenlijk wel de baas in de kooi dus alles moet weer opnieuw in rangorde geschikt worden.
Ik zal die dikke siam missen (voor het eerst niet 1 siam in mijn kooi is wel raar ook eigenlijk als siam fokker) ,
RIP lieve Heloïse dit konden we niet voorzien.

RIP mooie Heloïse , ik ga je missen knap kind
RIP mooie Heloïse , ik ga je missen knap kind

1 februari 2020
Zo, vanmiddag zijn alle ukkies naar hun nieuwe baasjes gegaan dus het is stil hier nu met mijn eigen ukkies , maar ik denk dat alle kids hele leuke huisjes hebben gevonden.
Wat waren ze onder de indruk van al die vreemde stemmen hahaha, maar dat zal over een dag of twee wel gewoon over zijn en bij hun nieuwe baasjes de boel terroriseren .
Ik wens iedereen megaveel plezier met hun ratjes en hopelijk houden jullie me allemaal op de hoogte hoe het met ze gaat.


26 dec 2019:

Zo, tweede kerstdag 7.55u en maar naar beneden gegaan omdat Lillith het nodig vind om weer de boel te verbouwen en hardhandig aan een kippenkluif te knabbelen en door de Duna te trekken en ik dus niet meer kan slapen , de kleine draak.
Wat dat betreft is Zoë een stuk rustiger en hoor ik alleen de ukkies piepen als ze gezoogd worden en dat is wel een rustgevend geluid alsof ik in een voliere slaap.
Dit keer dus een grote verbazing, waar ik altijd mannen te veel had in mijn nesten heb ik ineens mega veel vrouwen en te weinig mannen...........
Helaas dus mensen teleur moeten stellen maar ook weer iemand waar ik mijn dieren meer dan graag terecht zie komen heel blij gemaakt met twee heertjes omdat een ander afhaakte.

En verder , ik geniet van de prachtige ukkepukkies, de leukste tijd gaat nu komen als volgende week de eerste oogjes open gaan.

Kun je hier nu werkelijk aan weerstaan , zo een lief koppie dat meissie en dan vragen ze om een witte want dit is niet goed genoeg pffff
Kun je hier nu werkelijk aan weerstaan , zo een lief koppie dat meissie en dan vragen ze om een witte want dit is niet goed genoeg pffff

30 november 2019:
Vandaag de beslissing genomen om Boleyntje en Eva in te laten slapen.
Hele moeilijke keus maar eigenlijk leefden deze twee schatten alleen nog maar omdat ik de stap nog niet kon nemen om afscheid te nemen.
Nu moest ik het echt doen want met bijna 3 jaar oud allebei kom je er echt niet onderuit en mag ik niet egoïstisch zijn.
Lieve schatten , jullie waren kanjers van ratten en jullie gaan gemist worden.
30str BOLEYNTJE  13 januari 2017 -  gestorven 30 november 2019
EVA  5 maart 2017 -  gestorven 30 november 2019


24 november 2019  is Zoë meteen aan de kets gegaan met haar date maar Lillith ziet het nog steeds niet zitten nu (26 nov), we duimen ons mottig dat ze haar date ineens wel ziet zitten die kleine witte muts.
Maar blauwe ukken kunnen we dus denk ik wel verwachten als de natuur haar werkt doet natuurlijk want dàt hebben we niet in de hand .

Zoë de schoonste der schoonsten
Zoë de schoonste der schoonsten

Nou mensen, Zondag 24 2019 november gaan de meisjes daten  .
Gaan we allemaal duimen dat ze flink flapperig worden en zwanger zijn zodat er kerstbaby's in mijn kribbetje liggen.
Ik ben zoooooooo nieuwsgierig naar wat er uit Lillith gaat komen (Zoé wordt allemaal blauw en misschien agouti erbij) maar Lillith kan zwart - Siam of Burmees geven.
Helemaal leuk deze combi's .
En we gaan er van uit dat er dit keer geen nare dingen gebeuren zoals de laatste 2 keer , dit keer komen er twee waanzinnige nestjes.


Omdat mijn meiden de hangmatten zo verschrikkelijk slopen ga ik zelf maar aan de simpele naai, gewoon dubbeldekkers en rechte hangmatten.
Op Aliexpress gewoon kussenslopen besteld met mijn eigen printje er op (kost geen drol) en ik kan aan de slag en voor de prijs dat dit kost slopen ze maar een eind weg en bestel ik wel nieuwe kussenslopen met misschien wel vol foto's van henzelf (misschien bijten ze hun eigen porumpies niet aan gort hahaha).


Zo, na eigenlijk jaren ergernis dat pis onder de randen van mijn alu kooi loopt en voor een niet aangename vorm van luchtvervuiling in mijn huis zorgt ben ik als klusser met 2 linkerhanden maar eens begonnen aan het maken van plexi bakken over de lange tussen-plateaus .
Mijn handen zitten nu onder de vloeibare plexi etc maar eigenlijk vind ik het resultaat nu al mooi en als alles goed past (dat gaan we maar afwachten want ik klus dus nooit) dan hebben de meiden ook meteen meer loopruimte want ik heb geen kattenbakken/poepbakken meer op de plateaus staan en ik zie ze tenminste als ze in de bakken zitten.
Als dit allemaal zo zalig blijkt als ik nu denk dan gaat de middenplaat er ook aan geloven en ben ik van de stinkende naden af .
De bodem had ik al opgelost met een kunstof bak op maat en dat scheelt al mega dus ik heb goede hoop dat dit ook een slimme zet is.
Wordt vervolgt hahahaha
Ojah, een dag later maar onderdelen gekocht voor de middenplaten en kijken hoe ik die ga bedekken zodat er helemaal geen naad meer is waar urine in kan sijpelen .
Volgens mij had ik beter meteen een terrarium kunnen kopen hahahaha.

 


SNOW 5-3-17 . 29-6-19

Waar ik al bang voor was de laatste weken is dan nu toch waarheid geworden.
Mijn mooie lieve prinses Snow is niet meer.
Ik vind het qua gezondheid en leeftijd goed want ze was al aan het sukkelen, liep scheef zonder iets aan haar oren te hebben dus ik denk een attackje of zo (mondje met tongetje was ook wat scheef) en dan werkt de warmte ook niet mee als je al bejaard bent.
Lieve Snow, jij gaat echt gemist worden hier , ga maar lekker rusten nu, je hebt een druk leventje gehad


Gloriana vind dus dat bloempjes zoooooooooooo zalig ruiken haha


23 aug 2018, Lekker in het gras met Alexia, ze plopt haar ogen er zowat uit zo leuk vind ze het , ze vind het alleen een stuk veiliger als ze alles vanaf mijn schoot kan bekijken de schat.


18 augustus 2018,
Zo de nieuwe kooi is binnen (alweer een nieuwe haha)  en wederom natuurlijk van Volierebouw Gelderland want dat zijn gewoon de beste heb ik gemerkt bij de vorige kooi die nu rittenkooi gaat worden (of te koop komt als hij te groot blijkt voor de ukken).
Maar, deze kooi is iets smaller dan de vorige want als je verhuist dan past er wel eens iets niet en dat is nu dus de rattenkooi , maar jee wat handig dat ik de middenplaat kan indelen zoals ik wil dus echt top.

De morsrand maar 10cm omdat de rittens altijd moeten rechtstaan om te drinken en dat hoeft dus nu niet meer om bij de flessen te komen.
Heel weinig kit want ik ga over mijn nek van de pislucht die in kit trekt.
Aan de rechter zijkant twee trespa voorzetramen tegen de zon hier en de andere kant plexiglazen voorzetramen zodat ik de meiden kan bekijken vanachter mijn bureau of van de bank (kan ze als het warm is er ook gewoon uit halen natuurlijk voor de doorluchting).
Geen plexi deuren meer onderin want de kat is er natuurlijk niet meer (alsof ik het voelde dat mijn mooie Chakra zomaar zou gaan hemelen) dus nou ja, hopelijk vinden de meiden deze rib uit mijn lijf ook een beetje mooi .
Maar nu hoef ik niet meer bang te zijn dat mijn gordijnen worden opgevreten en dat de ratten vergaan van de zon aan de zuidkant van het huis.
Alles is denk ik goed doordacht dit keer dus...........dit is dus de laatste kooi zei ik dapper hahahahaha.
Hij is 100cm breed, 50cm diep en 170cm hoog , dus nog steeds een flinke jongen dacht ik zo .

13 juli-  Rittens en druifjes


27 mei:
Heel vreselijk nieuws hier, Guinevere beviel maar niet en we dachten dat ze het nest opgeruimd had maar een scan bij de noodarts wees uit dat de rittens dood waren en er 1 overdwars lag.
Nu was er een keuze om te opereren van een verzwakte rat met de mogelijke lijdensweg van dien of in laten slapen op een humane manier.
Ik heb voor het laatste gekozen en binnen drie minuten was mijn mooie verzwakte Guinevere vertrokken naar een andere wereld en daar sta je dan met al je hoop, blijdschap over de gelukte dekking etc etc en die blijdschap wordt in 1 klap met een moker de grond in geslagen .
Is het tòch de spanning van de verhuis geweest, de dwarsligging, was ze al niet goed................ wie zal het ooit zeggen.

Het wachten is nu op Gloriana die loopt op iedere dag nu maar als ik heel eerlijk ben , ben ik zo uit het veld geslagen van Guinevere dat ik er even de lol niet meer van inzie .

Ik hou jullie op de hoogte.

Dag mijn mooie lieve Guinevere , het spijt me zo verschrikkelijk dat het zo gelopen is en ik zal je vreselijk missen.
Dag mijn mooie lieve Guinevere , het spijt me zo verschrikkelijk dat het zo gelopen is en ik zal je vreselijk missen.

22 mei:
Zo, de ratten staan op het nieuwe adres dus de verhuizing is denk ik zonder al te veel stress voor de meiden gegaan.
Ik heb de kooi niet echt uitgesopt zodat ze hun vertrouwde stank hebben in het nieuwe huis (en daar gaat het frisse luchtje van een nieuwe woning haha) , maar eenmaal in de kooi was er niets aan de hand.
Ik sop wel in het groot als de zwangere meiden apart zitten.

Alle hangmatten en sputniks gewoon op dezelfde plek gehangen dus er is voor hun niets veranderd.
Voordat ze de kooi weer ingingen heb ik de zwangere meiden even gewogen en Gwuinever is in totaal nu : 50 gram aangekomen en Gloriana: 43 gram aangekomen dus als dit zo doorzet dan zijn er over een dag of 5 ukkies van Gwen en 2 of 3 dagen later van Gloortje .
Ik duim me mottig dus , maar de toename van gewicht zonder extra lekkere hapjes (ze stonden alleen in het oude huis voor de rust en kregen alleen maar vers voer en water) geven mij hoop op twee nestjes en volgens mij is het ook te laat om nog te resorberen na 2 weken.
Ik ben ook in overleg met Volierebouw Gelderland voor een nieuwe kooi want deze is echt zo'n 20cm te breed voor dit huis dus er komt wederom een nieuwe kooi pfffffffffffffffffff.

Ik hou jullie op de hoogte hier , maar nog meer op de FB pagina dus als je daar nog geen lid bent, kom gewoon daar naar toe.
Groetjes van een vermoeide net verhuisde Riezziebiezzie.


17 december,
Vandaag besloten dat ik als de hangmatten op zijn meer plastic en ijzeren mandjes in de kooi ga hangen want dit iedere morgen aantreffen van hangmatbestellingen van € 80.00 gaat me echt te ver.
Als de hangmatten op zijn mogen ze het gewoon doen met een lap van de markt , ze willen blijkbaar liever iets om te slopen.
Er is genoeg knaag materiaal in de kooi , maar deze groep sloopt zich ineens helemaal wezenloos , dus tja...ik geef het op , of iemand wil per maand even een set hangmatten sponsoren haha.


27 NOVEMBER MAAR KERSTFOTO'S GEMAAKT VAN DE PRINSESSEN.

EN VOOR HET ULTIEME KERSTGEVOEL METEEN MAAR MÜSLI BOLLETJES GEBAKKEN VOOR DE SCHATTEN
EN VOOR HET ULTIEME KERSTGEVOEL METEEN MAAR MÜSLI BOLLETJES GEBAKKEN VOOR DE SCHATTEN

GUINEVERES EERSTE HALLOWEEN 2017
GUINEVERES EERSTE HALLOWEEN 2017

24 oktober
Zo, ik heb de intro weer gehad hier.
De grote kooi lekker uitgesopt in de tuin (bibber bibber) en de ukkies met de oudere dames in een Duna en er gebeurde dus helemaal ................niets.
De ukken zijn meteen geaccepteerd door de meute dus het was weer een bloederige toestand zullen we maar zeggen haha.
Ze zitten nu in alleen het bovenste gedeelte van de kooi zodat ze wel even kunnen wennen aan zo veel ruimte en niet ineens bangig worden van de pleinvrees.
Maar eigenlijk gaat het helemaal top, ze stuiteren nog steeds naar de deur toe als ik hem open doe , dus missie geslaagd en genieten maar van de drukte in de kooi.
update 26 oktober:
Gisteren hebben ze de hele kooi tot hun beschikking gekregen en ze vinden alles geweldig maar de bovenste helft van de kooi blijft wel de "thuishaven' van de ratjes (kan zijn omdat ik bewust het voer en drinken boven hou zodat ze niet alleen maar beneden leven).
Er is maar 1 keer een piepje geweest van een op zijn plek zetten zover ik gehoord heb en verder horen de ukken er gewoon bij, het zijn dus weer typisch gezellige Riezz en Ratzz beestjes, vreedzaam en onbevangen............ baasje is dus blij haha.


19 oktober
De ritten centjes zijn weer op... net weer een grote bestelling gedaan bij www.hangmatjesvoorratjes.nl , ik ben een hele rare wat dat betreft haha, iedere cent die hier binnenkomt voor rittens gaat er weer uit vòòr de ratjes want uiteindelijk heb ik die ukken alleen maar opgevoed en er niet zelf uitgeperst dus het is hùn geld in mijn ogen...... ojee eigenlijk is het hun zakgeld dus whahahaha (maar ik wordt er zelf ook heul blij van hoor).
Ik heb dit keer gekozen voor : rode ruit buiten en zwart binnen, mooi voor de kerst alvast en mooi bij de zwart / rode sputniks .

Dit weekend moet ik heel erg werken dus het komt er niet van, maar maandag of dinsdag gaan mijn 3 ukkies de grote kooi in en beginnen we aan de intro.
Ik ben er niet zo bang van want meestal zijn de meiden nogal vreedzaam dus na 2 uurtjes in de Duna en dan een dag of 2 in de grote kooi , is het gemor wel over en is er weer gewoon vrede zonder getetteretet tegen elkaar en kunnen ze rennen en spelen met de rest van de groep........

leuke ruit voor de kerst
leuke ruit voor de kerst

Zo, net binnen mijn Halloween megaset en mijn verjaardagskado van Tania (cadeaubon) dus de zwart roze is ook weer aangevuld :-) .
Ik raad nu dus officieel www.hangmatjesvoorratjes.nl van harte aan.
Mooi gemaakt (vooral de lange dubbeldekker is geweldig vind ik, zie roze set rechts) , de huisjes zijn echt top ...super dus .
Eindelijk weer kasteelhuisjes in de kooi die ik zelf niet kan maken hahaha , me happy dus.


23 september zijn de ukkies met mama de rittenkooi in gegaan en ik geloof dat ze het wel lekker vinden om te rennen en te hossen , trapje op en af.  Onbevangen topnestje dit , mama mag ook wat langer nu bij haar vriendinnen in de grote kooi en de ukkies vinden dat wel best (moeders ook haha)


2 September om 0.300 uur is Snow bevallen van 10 kleine ukkies dus dit nestje is het G-nest geworden omdat het er naar uit ziet dat Alexia niet zwanger is helaas.
Moeder en kinderen maken het helemaal goed en ik mag haar ukken bekijken als ik haar maar wel aai of mij door haar laat beklimmen intussen, dus Snow is en blijft de liefste zelve.
Maar in ieder geval de 10 ukkies van Snow heten we vol enthousiaste welkom op deze wereld.


18 juli:

En wat moet je met een karaktertje zoals van SNOW die uren zo op een plankje kan blijven zitten omdat het baasje misschien wel langs loopt en een knuffie geeft.
Als haar kids net zo worden dan zou ik zeggen: "Toekomstige baasjes "spaar je knuffelstemmingen maar op hahaha"

1 juli 2017:
Eindelijk een avondje alleen thuis en lekker de tijd genomen om de royal family op de foto te zetten , wat zijn het toch een lekkere moppies als ik zo met ze bezig ben (zelfs Victoria die normaal in mijn vingers hangt als ik haar vastpak, maar een camera vind ze okay die tuttebel haha) .


12 mei 2017:

VIRUSVRIJ !!!!!!!!!
Alle meiden zijn snotterloos dus ze zitten weer in de complete kooi en zijn helemaal gelukkig met de ruimte.
Ik mag geloof ik heel blij zijn dat het hier met een sisser is afgelopen en alle meiden er gewoon doorheen zijn gekomen (ik denk dat dit mede komt omdat ik niet ga lopen zelfdokteren met onzinnige huismiddeltjes en meteen de Dierenarts in dit soort gevallen AB laat voorschrijven) hier dus geen doden gevallen zoals bij vele anderen met hetzelfde virus .
We gaan dus gewoon weer zorgenloos blij zijn met elkaar de ratjes en ik  :-)
Ik hou nog wel even een tijdje quarantaine aan want je weet nooit dus rattenmensjes, we spreken elkaar wel op Facebook of via de mail.


11 mei 2017 update virus:
Nou, we zijn nu 14 dagen AB verder en er is helemaal niets meer aan de hand.
Eigenlijk viel het verloop van het hele drama wel mee verder hier als ik nu de laatste drie weken terugkijk (alleen megaveel angst dat ik ratjes zou verliezen zoals bij andere mensen het geval was en handenvol geld uitgegeven, maar who cares in dit geval).
Er zijn maar twee ratjes echt heel erg ziek geweest maar niet zo ziek dat ik dacht die gaan dood of zo.
Bij andere ratteries zijn er wel vele doden gevallen en bij huisdierratjes ook en dat allemaal nà de exoknaag.
Maar ik heb toch ergens het idee dat het geen SDAV is geweest maar 1 of ander vaag virus en ik er gewoon op tijd bij was met de AB in grote hoeveelheden, ik had gewoon veel te weinig symptomen van SDAV eigenlijk alleen een opgezwollen nekklier , pruttelen/niezen en dan ook niet bij allemaal en verder helemaal geen 1 symptoom.
Er wordt nog nagekeken voor mij bij een Dierenarts welke virussen nog meer zorgen voor opgezette klieren in de nek en dan kunnen we misschien achter deze uitbraak komen want dat wil ik toch wel zeker weten.
De meiden doen het in ieder geval helemaal goed nu , spelen,drinken, eten, ruzieën en willen knuffelen met het baasje dus daar ben ik heel blij mee natuurlijk.
Nu gaan we maar afwachten hoe ze het doen zonder hun dagelijkse AB dus ik duim en duim en duim dat alles nu echt helemaal weg is en ze gewoon weer gelukkig kunnen rond denderen in de hele kooi want een halve kooi is wel klein vind ik voor de prinsessen maar zo waren ze snel te pakken allemaal voor hun dagelijkse AB rondje.


7 mei 2017 update:
Vanmorgen mijn Medicijnen rondje gemaakt (van meer dan een half uur omdat die trutten niet meewerken haha).
Maar er is geen reutel , geen niesje of ook maar iets rottigs meer.
Ik begin dus echt zwaar te twijfelen of het SDAV was want uiteindelijk waren er maar 2 echt ziek en de rest een beetje mottig , maar geen doden gelukkig zoals bij andere rattenliefhebbers die met hetzelfde soort probleem zitten maar dan heftiger.
Ofwel ik was gewoon heel snel met de AB (voor de verdere secundaire infecties toe konden slaan) ofwel was er een ander virus dat het immuunsysteem in 1 klap aan heeft getast.
Er wordt bij de fokker van mijn 2 ukken een autopsie gedaan op een onbehandelde rat op dit moment en de uitslag zal mij echt benieuwen.
Maar ik durf wel te spreken over een geslaagde genezing nu (even afkloppen natuurlijk want je weet nooit) .
Nog 3 daagjes AB dan heb ik de 14 dagen volgemaakt en als er dan niets meer opduikt bij de dames dan zijn we erdoor , maar.......................... de exoknaag ??, mij zie je daar niet meer, bron van infecties zonder echte controle daar .
Ze zeggen dat er DA controle is (ook nog betaald door de fokkers per controle ) maar iedereen loopt in en uit met vervoersbakjes zonder dat daar in gekeken wordt en de voederratten zitten daar met snotneuzen in de reptielenhal en geen DA die daar naar omkijkt dus de virussen dwarrelen gewoon van de extreem warme reptielenhal zo naar de knagershal.........  want de ellende is vreselijk daar.
Ik ben genezen van die onzin, ik vind er toch geen klote aan eigenlijk en het enige leuke is om mensen terug te zien en bij te kletsen , maar ik doe dat wel op FB per email of we bellen......... is veel veiliger voor mijn prinsessen hier thuis.


4 mei 2017: Update

Na 8 dagen AB lijkt het hier beter te gaan, nog maar 1 reutelaar en ook dat wordt al minder gelukkig.
De rest eet, speelt, drinkt en maakt ruzie met elkaar dus ik denk dat we de goede kant op gaan.
Of het een SDAV tak is weten we niet want ook de dierenarts staat voor een raadsel en ik weet het ook even niet.
Voor mij is het het belangrijkste dat ze de goede kant op gaan want ik hoor bij andere mensen vreselijke verhalen over de ziektes die ze van de Exoknaag hebben meegenomen.
Met een beetje geluk valt het allemaal mee hier.


1 mei 2017:

Hele nare update... er is een vaag virus hier aan de gang  dus we zitten flink aan de AB voor de secundaire infecties .
De meiden zijn niet vreselijk ziek maar wel pips en 2 reutelen zwaar en hebben opgezette klieren, ze spelen, eten en doen verder heel normaal, maar het reutelen is echt k.. .
Ze zitten nu al 5 dagen aan de AB omdat er eigenlijk wel een reutel bij de meesten zat en de klieren in de hals zwollen bij 2 meiden ,tja dan weet je dat er iets mis is.
Het virus is dus meegekomen van de Exoknaag (zoals de meeste virussen die bij mensen uitbreken, we zouden die onzin daar moeten mijden eigenlijk).
Er zijn meerdere mensen/ratteries die niezende en zelfs al dode rittens/ratten hebben 10 dagen na de exo  , dus er heeft daar gewoon wederom iets rond gedwarreld en iedereen zit natuurlijk aan de rittens en zo wordt alles besmet  (SDAV blijft zelfs ong 3 uur in je eigen longen zitten dus kom je binnen die tij bij je eigen ratten dan ................... ) .
Ik ga in ieder geval nooit meer naar de exoknaag want wat een ellende nu hier in huis en niet alleen voor mij natuurlijk maar ook voor de ratjes die iedere dag een preciese dosis AB moeten hebben en de kooi die zeer goed ontsmet moet worden steeds, wat ook nog eens heel veel werk met zich mee brengt.
Maar we gaan duimen dat we ze er allemaal doorheen trekken en ik hoop dat iedereen die op de exo aan ratten heeft gezeten of ratten heeft meegenomen van de exo zijn/haar verantwoording neemt en naar de dierenarts gaat bij de eerste verschijnselen, de dieren behandeld met AB tegen de secundaire infecties zodat ze weer gewoon beter worden en VOORAL de quarantaine in acht houd zodat het virus niet verder gaat.
Is het SDAV dan moeten de ratten dit uitzieken en dat duurt zo'n 7 tot 10 dagen (zoals griep) en daarna zijn ze resistent tegen deze tak van het virus ,maar ze dragen het nog wel een tijdje in de kolonie met zich mee .
Duim allemaal met me mee dat we de meiden allemaal kunnen redden en ze gewoon weer beter worden.
Ik hou jullie op de hoogte!.


25 april 2017:
Vandaag weer een triest afscheid, mijn laatste omaatje Mary is niet meer.
Nu verwachtte ik dat al een hele tijd en als ik 's morgens mijn bed uitkwam keek ik als eerste of Mary nog leefde (vandaar dat de dood van Elizabeth zo een shock was want die had ik nog niet verwacht).
Mary leefde al een tijdje in haar eigen realiteit en ze liep een beetje bibberend rond in de kooi en soms zat ze twee uur met haar hoofd boven de voerbak voor zich uit te staren.
Ze was heel mager en gewoon een oud besje dat helemaal "op" was , ik heb ook vrede met haar dood ook al zal ik die rare knuffelHus wel erg missen in de groep.
Maar uit de vreselijke situatie waaruit we haar hebben gered als ritten , heeft ze het toch maar mooi gedaan zonder ooit een niesje of een bultje te krijgen, echt een toppertje.
Dag lieve Mary, huppel maar over de brug naar je eigen plekje achter de regenboog.


16 april 2017:
Nou vandaag na jaren weer eens naar de exoknaag geweest en eigenlijk is er in al die jaren geen ene klap veranderd, nog stèèds de zelfde hangmattenshops met nog stèèds dezelfde stomme modellen ,rare mensen achter de kraampjes etc etc  (alleen de fretten hangmatmodellen vond ik leuk eigenlijk dus ik heb maar wat frettenmaat megagrote zebra en koeienbont matten gekocht voor de meiden) .
Wat mij opviel is dat er heel maar dan ook heel weinig voor ratten was en de hele beurs vol stond met muizen en aanverwante diertjes dus ik vind er niets meer eigenlijk.


15 april 2017:
Ik ben in shock, ik kijk net in de kooi en Oma Elizabeth ligt dood in een hangmat en wordt warm gehouden door de ukkies en oma Mary.
Ze is gewoon ineens gestorven, haar pootjes en hoofdje helemaal ontspannen dus ik denk al slapend weggeglipt naar een andere wereld.

Mijn mooie lieve omaatje is dood 😞 en ze was eigenlijk nog gewoon levendig gisteren, wel langzaam maar dat mag als je de laatste levende van je hele familie bent.
Ik ben even helemaal ontdaan want ik verwacht Mary iedere dag omdat die als een Parkinson patiënt bibberend rondloopt  en dan is het ineens mijn kleine Elizabethje ...


16 maart 2017 :

Nou, vanmorgen vroeg de hele meute met vanille aan hun gat in een Duna gezet en de baasjes aan de grote schoonmaak.
Er is werkelijk geen hoekje en naadje van de grote kooi dat niet ontsmet is en met de hand gedroogd , dus kortom een megakarwei van zo'n 5/6 uur.
In de Duna was er niet zo veel aan de hand , Feo is dus de Alfa zoals blijkt en daar moet je als uk niet op gaan rijden want dan zie je alle hoeken van de Duna dus.
Maar ze lieten zich braaf op hun rug leggen en ik denk twee uur later lagen er twee hoopjes ratten te slapen.
Kooi ingericht en de dames in het bovenste gedeelte gezet, eerst maar iets kleiner dan meteen in een megaruimte voor de ukkies.
Nou de grote kooi is dus ratten Efteling haha ze rennen en vliegen, klimmen langs alle kanten omhoog en omlaag en Alexia heeft het al een jaar ongebruikte loopwiel ontdekt en rent daar dus de halve wereld in rond , van schrik doet Claude dan ook maar mee en die heeft nog nooit naar het loopwiel gekeken dus nu kan ze mooi afvallen hahahaha.
Ik typ dit vanaf mijn lappie in bed want ze begonnen nu wel een beetje te etteren maar of ik er nu naast blijf zitten of niet, ze moeten het zelf uitzoeken met z'n allen en ik zie het morgen wel.
Maar als er de hele dag en avond nog geen wondje is geweest verwacht ik dat eigenlijk niet meer nu.
Was dan dus weer een hele traumatische ervaring deze intro, zoals altijd hahaha.
De ukken rennen nog steeds naar de deur als we er langs lopen dus het lang apart houden heeft echt geholpen, ze zijn totaal op mensen gericht , precies wat ik dacht te bereiken met zo lang te wachten met de intro.
In vervolg blijf ik dat doen, apart houden tot ze helemaal gefocust zijn op mensen en dan de intro .
Oma Elizabeth trekt zich helemaal niets aan van de ukken, die draait gewoon haar kop om als ze in de buurt komen en oma Mary laat het zich maar welgevallen als ze over haar heen denderen.
Als ze zich zo blijven gedragen met elkaar heb ik zooooooooooooooooo een leuke groep nu :-)

17-febr-'17
Zo,............... hoe krijg je een zenuwinzinking , duizeling en ik weet niet wat nog meer, antwoord: Neem hele idiote mensgerichte rittens

Vanmiddag dacht ik even gezellig te knuffen met de ukkies en natuurlijk waren ze zalig enthousiast , helaas zò enthousiast dat de Burmees een ferme sprong richting mij nam en plop op de grond lag en van daaruit in paniek begon te rennen.
Via de eetkamerstoelen, grote rattenkooi, bureau etc kwam ze natuurlijk net langs het enige gaatje dat er in de plint zit voor de sloophouten muur .
Ze kroop dus meteen achter de schroten en tja, ik hoorde haar wel maar niet meer te zien dus.
Grote paniek hier in de tent en plinten weggebroken maar ze was omhoog gekropen langs de muur .
Kast van zijn plek, mega zwaar bureau zo veel mogelijk naar voren gedrukt enz enz
Ik was al met schroevendraaiers de schroten aan het los wrikken want dan maar de hele muur er uit anders slaap ik nooit meer als zij er nog achter zit.
Peter is maar 2 open ratten vallen gaan halen voor ahum € 20.00 en hij bleef maar weg (lijkt lang als je totale paniek voelt in iedere vezel van je lichaam).
Ineens bedacht ik mij dat de waterleiding via de muur achter het keukenblok loopt en heb maar een stuk van de afwerking weggehaald en mijn hand in het gat gepropt tussen waterleiding en gore isolatietroep en ja hoor ze knabbelde zacht aan mijn nagels .
Geduld geduld en ze kwam een stukje dichterbij en ik kon vaag een pootje voelen en ik heb haar poot in een fractie van een seconde te pakken gekregen , getrokken en toen Peter binnen kwam met de vallen had ik Boleyntje in mijn handen.
Ik stond echt helemaal te trillen maar ben zo blij dat ik haar zo heb kunnen pakken .
In de kooi was ze een beetje geschrokken van haar avontuur maar nam wel een koekje aan om op haar hoede in haar beschutte hangmat op te peuzelen.

Kortom, ik zit een uur later nog steeds met een spanning in mijn lijf van schrik , maar God zij dank is ze er gewoon nog.
De deur gaat voorlopig niet meer wagenwijd open tot ze een beetje meer georienteerder kunnen jumpen want dit hoeft van mij niet nog eens pffffffffffffffffffff.


19 januari 2017:
Ik durf weer voorzichtig naar de toekomst te kijken, intussen is mijn groep verkleind tot 7 ratjes waarvan er 2 naar de 2 jaar gaan .
Maar er komen over een paar weekjes een dumbo Siameesje  ,een zwart dumbootje berken , een velveteen siameesje en een blauw burmeesje hier wonen van 30 seconds to rats
Ik ben wel nog op zoek bij rattery's om nòg 1 of 2 ukkies te vinden (liefst Marter want de c-locus blijft toch wel mijn ding, maar ik vind nergens meer een marter) en dan is mijn groep weer compleet want het is een bange tijd geweest met alles dat mis is gegaan.
Gelukkig gaat alles verder goed en is er zelfs geen niesje in de kooi te horen terwijl de kachel meestal meewerkt aan verkoudheidjes.
Ik zal blij zijn als er weer grut rond dendert in de kooi want ik mis mijn kleine druktemakertjes verschrikkelijk, gelukkig zijn de nestjes bij Inge net op het juiste moment geboren als ik het qua werk iets rustiger heb en mij voor 100% bezig kan houden met de kleutertjes en over een maand of 8 kan ik hopelijk weer beginnen met het proberen of een nest een keertje wel goed wil gaan na alle drama's hier.
Ik ben de eerste tijd veel thuis want door een auto ongeluk (niet onze schuld, maar van een bezopen Belg) heb ik een whiplash dus dat is even op de plaats rust voor een paar maanden, maar ik blijf positief , alles komt wel weer goed en ik ga gewoon genieten van de ukkepukken en er voor zorgen dat ze zo tam geknuffeld zijn als maar mogelijk is hahaha.
Kortom, er is licht aan het einde van de tunnel waar we door zijn gegaan en ik volg de foto's bij Inge iedere dag zodat ik er een beetje bij betrokken ben allemaal.....we gaan er gewoon weer voor.


30 september 2016:
Dag mooie Farah,
Wie had dit nu kunnen denken?.
Verheugen we ons op kleine ukkies van jou en dan piep je er gewoon tussenuit :-(
Een gesloten baarmoederontsteking die openbarst (schiet mij maar lek ik heb er gewoon niets van gemerkt), je was een geweldige leuke lieve druktemaker en nu is het leeg hier.
Nu moet ik hopen dat de rest van de meisjes niet zijn aangestoken door het bloed dat je verloren bent ....
Dit heeft me even helemaal uit het veld geslagen en ik weet ook niet wat ik meer moet schrijven.
Dag lieverd , je gaat zo ontzettend gemist worden door mij en je vriendinnen in de kooi .


5 augustus 2016
Vandaag eerste keer superkooisopdag van de nieuwe kooi in de tuin en jaaaaaaaaaaaaa hoor ik heb het eerste "nadeeltje"  gevonden aan mijn mooie nieuwe shiny kooi ..... De middenplaat en de bodemplaat zijn vastgezet en zo blijft de kooi stabiel maar dat houd dus wel in dat er tussen de randjes heel veel urine kruipt en ik zet de hoge drukspuit er op en de geur van een openlucht urinoir komt op mij af , dus zoveel pis zit er tussen (wordt in de winter dus niet handig want dan kan hij de tuin niet in ) , maar wat het vervelendste is................... pomp maar eens een litertje of 60 door de kooi met Dettol en kom dan tot de conclusie dat het water helemaal niet weg kan onder omdat de bodem is dicht gekit, euhhhhhhhhhhhhhhhhhh handdoek en wringen dus .
Het was ook te mooi om waar te zijn dat alles perfect zou zijn hahahahaha.

Maar hij staat te drogen in de tuin dus straks kunnen de 10 sacherijnige wijven de Duna uit en de kooi weer lekker onderpissen.............en zo blijf je lekker bezig zullen we maar zeggen.

en drogen maar weer................. wat een Heidens karwei
en drogen maar weer................. wat een Heidens karwei

12 februari 2016:
Het houd even niet op hier, vandaag heb ik Star in laten slapen, ze lag vanmorgen al als bijna dood in een bak dus ze was al helemaal van de wereld.
Maar het was te verwachten dat haar mamatumoren op een gegeven moment op iets zou gaan drukken..............mijn laatste E-tje is niet meer.
Dag lieve Star, zeg alle andere meiden gedag van me over de brug...................

R&R Everlasting Star - 7 jan 2014 -12 feb 2016
R&R Everlasting Star - 7 jan 2014 -12 feb 2016

2016

 Nou  het avontuur van de nieuwe kooi eind februari van Volierebouw Gelderland , zal mij allemaal benieuwen, ik heb hele duidelijke ideeën maar eigenlijk is er binnenin een stemmetje dat mij de zenuwen bezorgd hahaha, ik ben zo bang dat het weeeeeeeeeeeeeer niet gaat zijn dat wat ik bedoel de hele tijd omdat een bouwer zijn eigen ideeën doordrukt , maar ik heb mij voorgenomen om hem dan gewoon niet te kopen want na de drama's met 6 oxyderende en roestende Bonto kooien mag ik nu wel eens een goede kooi hebben die toch echt een paar jaar mee moet gaan hahaha.
Maar ja, Jos belt mij nog als hij er aan gaat beginnen en dan spreek ik nog een keer alles 20 maal precies door want ik wil gewoon dat wat ik wil voor mijn geld en klaar hahaha.

Dit was het wel geloof ik voor de eerste maanden, buiten diëten , rustiger aan doen en andere onzin dat bij het nieuwe jaar hoort hahaha.

Kortom: Happy new year allemaal...........................


Zo, de kogel is door de kerk...
Er komt eind februari een nieuwe kooi hier van Volierebouw Gelderland.
Ik ben de roestende ratverwondende Bonto kooi hier zo verschrikkelijk zat dat het er maar van moest komen.
Na lang overleg met Jos komt er denk ik een droomkooi hier, vrijwel hetzelfde als de kooi die ik nu heb maar 10cm lager want ik kan niet bij de bovenkant nu en in materialen die voor ratten geschikt zijn want dat zijn de Bonto kooien absoluut niet met de oxiderende bodemplaten.
Dus alle bodems worden nu gemaakt uit Trespa en geen rare hoekjes en dingetjes meer en aan de zijkanten komt er geen dichte trespa maar gaas met voorzetramen zodat ik gewoon door de kooi heen kan kijken en er geen tocht door de zijkanten kan komen.
Ik ben dus heel benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken maar ik heb alleen nog maar goede reacties op Volierebouw Gelderland gehoord dus ik heb er alle vertrouwen in.


1 juli
Past iedereen op, want het gaat heel warm worden en de rattenkids kunnen daar helemaal niet goed tegen.

Je kunt een koude tegel in de kooi leggen ter verkoeling, een fles water ijskoud laten worden, sok er omheen en dan kunnen de ratten ertegen aan gaan liggen als ze het te warm krijgen.
Voor veel ratjes is een zwembadje met allerlei lekkers ook een idee en tijdens het vissen naar de erwtjes etc koelen ze lekker af.
Iedereen sterkte ermee en vergeet zelf ook niet te genieten van het mooie weer he

Elizabeth heeft het net als de andere meisjes heeeeel warm en een zwembadje vond ze niet zo een tof idee.
Elizabeth heeft het net als de andere meisjes heeeeel warm en een zwembadje vond ze niet zo een tof idee.