Tegenwoordig worden de ratten (vooral de vrouwen) steeds kleiner en eigenlijk vind ik het jammer dat ik bij mensen ratjes zie van anderhalf jaar oud in maatje Hamster.
Vanaf het G nest heb ik heel erg bewust over nagedacht hoe ik dit kon proberen te veranderen (ik zeg juist proberen want nogmaals God is iemand anders dus aan de natuur kan ik niets doen).
Je kunt heel veel doen met een hele goede basis aan voeding als de rittens in de groei zijn zoals eiwit ,vezelrijk en vooral goed uitgebalanceerd voer aangevuld met b.v vers gekookte kipfilet , een eitje ,vette vis en iedere dag verse goede groenten zoals ik eigenlijk altijd al doe, dus niet vetmesten maar alles met mate !!.
Maar ook proberen om grote ratten aan elkaar te koppelen , dit houd natuurlijk niet in dat een heel nest dat geboren wordt ineens Vlaamse reuzen zijn, maar de kans is wel groter dan dat je een klein ukkie inzet omdat het zo schattig is.
Met mijn G-nest heb ik bewust gekozen voor een redelijk grote dekman met zelf een grote vader (allebei eigendom van Inge).
Snow de moeder was als Ukkie al aan de maat zonder vet te zijn dus dat zat wel goed.
Van de 3 meiden die ik uit dat nest heb gehouden zijn er twee zo groot als hun moeder geworden in 3 maanden tijd zonder rare bijvoedingen of zo en Gloriana is kleiner maar daar in tegen weer ranker en iets meer gespierder, de rest van het nest is ook fors uitgevallen behalve de twee zwarte gladhaartjes dus.

Voer dat kant en klaar uit de winkel komt bevalt mij werkelijk echt niet (behalve Science selective), oftewel worden de ratten te vet,  schieten de mamatumoren uit de rat omdat de eiwitten veel te hoog zijn en de kleurstoffen achterlijk zijn omdat dat er voor "ons"  gezelliger uit ziet terwijl de rat maar twee kleuren vaag kan onderscheiden (bijna bij ieder kant en klaar voer) of ze stinken de kooi uit van het gore afval vismeel dat in bv labbrokken zit en heel schraal voeren met een dwergkonijnenvoer beviel mij ook niet heel echt want de vachtjes begonnen minder te glanzen dus er zijn dan toch dingen die ze missen.
Ik ben met voer eigenlijk wel een mega zeikerd , ik ben van mening dat ik goed wil eten dus de meiden moeten dat ook en anders moet je niet aan dieren beginnen, bovendien hebben ratten ècht wel goed voer nodig want er hangen veel nadelen aan verkeerde voeding zal iedere rattenhouder kunnen beamen.

Snoep krijgen ze hier eigenlijk amper, op een knaagstang of maïskolf na (als ik er aan denk) plantaardige knaag-egeltjes voor het slijten van de tandjes , hèèl af en toe zelfgebakken müslikoekjes zonder suiker ,vaak een verbrokkelde rijstwafel ,een half stukje vanille koekje van fretten.nl en eigenlijk was het dat wel qua snoep.
Ik geef ze liever iedere dag een bak groente (boerenkool is hier de hit en een hele broccoli ophangen is natuurlijk ook feest in de tent en stank in je woonkamer) , zijn ze net zo blij mee dan met al die chemische suikerbommen waar je dan weer kaakabcessen mee kweekt (zoals die gore yoghurtdrops die TOTAAL ongeschikt zijn voor ieder dier dat de tanden niet zelf kan poetsen zullen we maar zeggen)
Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen maar ik denk dat we op de goede weg zitten.

De eigenlijk hondenkauw egeltjes, krokodillen en tandenborstels zijn hier hun snoep tandenslijt knabbel en ze zijn er blij mee en bovendien zijn deze dingen 100% plantaardig.